Alpinizam

Alpinistički odsek
"Dr Rastko Stojanović"
Planinarski savez Beograda

Zmaja od Noćaja 9/IV
e-mail: aob@aob.org.rs

LINIJA SNOVA (Dreamline)

Napisali: David Schmidt i Dougald MacDonald
Preveo sa engleskog: Radoslav Milojević
Časopis “Climbing”, December 2005

House i Anderson alpskim stilom u Rupal steni

U jednom od navećih penjanja u modernoj Himalajskoj istoriji, Vince Anderson i Steve House su popeli novi smer u Rupal steni 8126 – metarskog Nanga Parbat-a, dostignuvši vrh početkom septembra posle 6 dana penjanja. Rupal stena je visoka oko 4.000 metara i nikada ranije nije penjana alpskim stilom.

Prošle godine House i Bruce Miller su dostigli visinu oko 7.500 metara u istoj steni pre nego što se House razboleo.

Slovenac Tomaz Humar je napao sličnu liniju pre nego sto je spasen helikopterom u avgustu 2005. sa oko 5900 metara.

Anderson i House su izabrali da penju u kasnoj himalajskoj sezoni stigavši u bazni logor upravo kada je Humar krenuo na svoj neuspešni uspon. Posle aklimatizacije na Schell Route, započeli su novu smer 1. Septembra po odličnom vremenu.

Naveza je naišla na tehničke probleme drugog dana penjanja, nepredujući u opasnim sekcijama ledom obloženog zljeba sa jako slabim osiguravanjem.

Trećeg dana su izašli iz linije kojom je House napredovao 2004 godine, izabravši direktniji smer uz ogroman stenoviti steber u centru stene. Posle 18 sati penjanja, dostižu viseći glečer u centru stene na oko 6.200 m. Još dva dana leda i mix penjanja deli kamp od Hous-ove najviše tačke iz 2004 godine.

Dana 6. septembra dostižu vrh po savršenom vremenu u 5,45 PM, i vraćaju se u prethodni kamp posle 24 sata penjanja. Trebao im je još jedan i po dan da siđu. U svom poslednjem bivaku na oko 5.500 m. mogli su da čuju vatromet i bubnjeve u znak proslave seljana koji su pratili njihovo napredovanje kroz dvoglede.

Direktna linija u Rupal steni je san elitnih alpinista od kada su braca Messner završila prvi smer u ovoj steni u njenom levom delu 1970 godine (ovaj smer je upravo imao svoje prvo ponavljanje od velike Korejske expedicije leta 2005). House je napisao u časopisu “Alpinist” posle svog neuspešnog pokušaja 2004 godine: “Ako uspemo, biće to najveće Američko dostignuće u Himalajima od Unsoeld-ovog i Hornbein-ovog uspona po zapadnom grebenu Everesta.

I sada je to urađeno.

Nanga Parbat-ova moćna Rupal stena. Sa svojih 4000 metara (13.000 fita), to je naveća alpska stena na svetu. Za usporedbu, vršna piramida je veličine od skoro dve “El Capiten” stene. Obleležena je linija smera i mesta bivaka.

Tadeuša košćuška 70, 11000 Beograd , aob@aob.org.rs

© 2012 Alpinistički odsek Beograda