Alpinizam

Alpinistički odsek
"Dr Rastko Stojanović"
Planinarski savez Beograda

Zmaja od Noćaja 9/IV
e-mail: aob@aob.org.rs

Gorotex i čarape

Gore-Tex: dvo-slojni ili tro-slojni ?

Gore-Tex je materijal koji se potpuno odomacio i kod nas, iako novotarije iz velikog razvijenog sveta ne stizu bas onom brzinom kojom bi mi mozda hteli. Brojni proizvodi koji si napravljeni od tog materijala su prosto preplavili sportske butike odece i obuce. Posto je to zasticeno ime pojavili su se slicni materijali sa slicnim imenom "Ceplex", "Powertex" itd…Pa ipak postoje neke razlike. Pri odluci o kupovini proizvoda se obicno povodimo izgledom neke jakne, njenim dizajnom, bojama koje su trenutno u modi, funcionalnoscu i naravno njenom cenom. To su sve faktori koje vecina nas moze realno da proceni, ali malo ljudi stvarno zna razlike u konstrukciji i osobinama Gore-Tex materijala. Na trzistu se najcesce nude dve vrste Gore-Tex materijala: dvo-slojni (cesci slucaj), i tro-slojni.

U slucaju dvo-slojne konstrukcije Gore-Tex membrana je "zalepljena" kao sloj za unutrasnju stranu materijala (strana koju ne vidimo). Taj materijal je odabaran tako da udovolji odredjene uslove u kojima je predvidjen za koriscenje. Istovremeno stiti "gore" membranu od habanja spolja. Nylon materijali omoguciju odlicne "abrazione" efekte, dok su poliester materijali vrlo hidrofobicni (vodo propustvljivi). Dvo-slojna Gore-Tex odeca zahteva sloj lakseg zastitnog materijala, obicno je to nylon sa spoljne, a poliester sa unutrasnje strane koji nije spojen sa "gore" membranom. To rezultira mekim, lako prilagodljivim i jako popularnim materijalom bez ogranicenja u kretanju, sto zadovoljava potrebe najveceg broja korisnika. Ali dvo-slojni "gore" materijali su vise skloni ostecenjima u surovijim uslovima koriscenja, i unutrasnji sloj materijala koji nije zalepljen za "gore" membranu ometa cirkulaciju vazduha, sto se odmah odrazava na procenat vlage (vodene pare), koju materijal ispusta bez kondenzovanja.

Tro-slojni "gore" materijali su vise predvidjeni za surovije uslove koriscenja (tehnicki zimski i letnji alpinizam, ekspedicije itd). Konstrukcija je u obliku sendvica, gde je "gore' membrana u sredini, jaci materijal je spolja a unutrasnji materijal je najcesce poliester. Sve to izgleda kao da je rec o jednom sloju materijala koji je kruci, i u zavisnosti od kroja nije uvek "mekan" za nosenje.
Pri vrlo hladnom vremenu tro-slojni "gore" materijali su pokazali bolje "hidrofobicne" efekte (isparavanje bez kondezovanja). "Hard core" korisnici koji vole da sebe i svoju opremu guraju do krajnjih granica, se uvek trude da u zavisnosti od mogucnosti izbora koriste tro-slojne "gore" materijale.

Pravilan izbor čarapa

Vuna, tu nema zamene. Od svih high-tech materijala koji su se pojavili u poslednje vreme, i koriste se za odeću za sportove u prirodi, takozvane out door sportove, nijedan ne može prevazići osobine vune kao materijala za izradu čarapa. Možda niste primetili ali vaša stopala imaju više znojnih žlezda po kvadratnom centimetru (oko 550) nego bilo koji drugi deo tela. Svako stopalo izluči oko 1,2 litra znoja sedmično. Sva ta vlaga predstavlja jedan od najvećih razloga zašto naša stopala postaju hladna, jer je voda 32 puta bolji toplotni provodnik nego vazduh. Vuna ima osobinu da može da apsorbuje vlagu do 30% svoje težine a da ne izgubi sva ostala svojstva, toplotnu izolaciju i mekoću. To pomaže da vašim nogama bude suvo, toplo i udobno, nešto što sintetičke čarape ne mogu. Vlaga apsorbovana u vunenim čarapama teži da ispari ili ostane u njima, radije nego da ode u uložak cipele. To može biti poboljšano, naravno noćnim menjanjem čarapa. Poznata je činjenica da su vunene čarape takodje mnogo manje sklone "smrdljivim nogama" posle nekoliko dana, nego sintetičke.

Tradicionalno, vunene čarape su pravljene pletenjem u "porodično grubom" stilu, dodajući najlon obično zbog izdržljivosti. Noviji način pletenja čarapa je takozvano terry-loop (pravljenje petlji) pletenje. Petlje hvataju više vazduha, samim tim bolje izoluju, smanjuju mogućnost dobijanja plikova zbog trenja i omogućavaju dodatnu mekoću. Najbolje čarape koje su konstruisne su sa dodatnim jastučićima na tabanima, sa elastičnim lučnim spojem što povećava izdržljivost i mekoću, ravnim šavovima tako da nema tačaka pritiska.

Možete primetiti da nisam počeo diskusiju sa meraklonskim čarapama. Meraklonske meke, tanke, sintetičke čarape imaju manje trenje od hrapavih vunenih. Medjutim meraklonske čarape vam nisu više potrebne ako kupite dobre terry-loop vunene čarape. Ovo može izgledati kao preterivanje, ali je istina. Petlje eliminišu probleme trenja, a visoko kvalitetna vuna je toliko meka tako da nemate osećaj da nosite vunene čarape. Vrlo važna stvar kod biranja čarapa je da uvek treba tražiti čarape koje su anatomski oblikovane tj. imaju posebno izvedenu petu. Ako je čarapa u obliku creva tj. bez pete, možete imati problema sa naborima koji mogu napraviti plikove.

Ako kupite obuću za ekstremne uslove, biće vam potrebna i dodatna izolacija. Imate nekoliko mogućnosti. Prvo je da koristite dva ili čak tri para debelih čarapa. Ovo funkcioniše dobro, ako imamo u vidu nekoliko bitnih pravila. Kombinacija čarapa ne sme da zavisi od kapilarne cirkulacije i svaka sledeća čarapa mora biti veća od predhodne. Pored toga vaše cipele moraju biti odgovarajuće za dva ili tri para čarapa. Ako pokušate da ugurate još jedan ekstra par debelih čarapa u cipele, skoro sigurno ćete dobiti promrzline.

Nikako ne treba koristiti sintetičke čarape za planinarenje, alpinizam, skijanje i slične aktivnosti jer one ne upijaju vlagu već je samo propuštaju. Kada se unutrašnjost cipela zasiti vlagom noge su mokre, tako da je veoma važno da menjate sintetičke čarape svako veče i dozvolite vašim nogama da se osuše, u suprotnom dobićete ozbiljan problem zvani " smežurane noge ". Pošto ste stvorili toplu i vlažnu atmosferu, bakterije i gljive se razvijaju i to je problem. Koristeći puder za noge taj problem možemo ublažiti (neko koristi i puder protiv znojenja ).

Navešćemo neke od poznatih proizvodjača out-door opreme:

  • Patagonija ( za ekspedicije, teška planinarenja) . Ove tople čarape su 70% češljana vuna, 20% poliester i 10% istegljivi najlon, u homogenom terry-loop tkanju. Cena ovih čarapa je $18,50.
  • Smartwool ( za ekspedicije, treking ). Veoma su fine jer su napravljene od 80% raskošno meke merino vune i 20% streč najlona u sofisticiranom terry-loop tkanju. Dodatni jastučići na tabanima i prstima, elastični gornji deo, i otvori za ventilaciju sa strane su dodatne pogodnosti, kao i jastučići za zaštitu cevanica. Cena ovih čarapa je $ 16.

Tadeuša košćuška 70, 11000 Beograd , aob@aob.org.rs

© 2012 Alpinistički odsek Beograda