Alpinizam

Alpinistički odsek
"Dr Rastko Stojanović"
Planinarski savez Beograda

Zmaja od Noćaja 9/IV
e-mail: aob@aob.org.rs

Ne može da škodi...

Sana Zulić

Živimo u zemlji kakvoj živimo, i to ne može da da se promeni, ali odlazak u inostranstvo na penjanje, ne bi trebalo da nam bude neki nedostižni san! Ukoliko se izuzme opravdan manjak finansija, ostala opravdanja tipa – nemoguće je dobiti vizu i sl. nikako ne bi smela da se prihvataju! A i finansije mogu da se prikupe, ukoliko štedite par godina. I lepo se informišete pre puta, pa možda i ne bude neprijatnih iznenađenja...
Tekst namenjen onima koji žele da idu na penjanje u Francusku.

Viza:

I pre nego što je bilo sigurno da li idemo u Alpe, u aprilu smo zakazali termin za jun. Veoma bitna stavka, jer su u predletnjim mesecima katastrofalne gužve. Kada vidite spisak dokumenata, verovatno ćete se smoriti, ali šta je tu je. Ukoliko prikupite ovu dokumentaciju, male su šanse da vam traže još nešto, a i lakše je to skupiti, nego popeti neki smer .

 1. popunjen obrazac sa 2 fotografije (kao za pasoš)
 2. kopija pasoša sa prethodnim Shengen vizama (ukoliko ih nemate, samo prva strana)
 3. pasoš
 4. radna knjižica / indeks / za nezaposlene – legitimacija sa biroa
 5. kopija radne knjižice / kopija indeksa (prva strana,poslednji overen/upisan semestar, i sve ocene)
 6. zdravstvena knjižica
 7. kopija zdravstvene knjižice
 8. uverenje o zaposlenju sa datumom početka radnog odnosa i mesečnom platom / uverenje o studiranju
 9. za zaposlene – M2
 10. prevod na engleskom ili francuskom dokumenta pod br.8 (NE MORA da bude overen od strane strane sudskog tumača)
 11. za ljude koji imaju svoje firme potreban Izvod iz privatnog registra
 12. potvrda o posedovanju deviza (izvod iz banke), ili kopija kreditne kartice
 13. dokument o prevoznom sredstvu (autobuske karte ili međunarodna dozvola)
 14. rezervacija kampa
 15. plan aktivnosti (na engleskom/francuskom)
 16. obično putno osiguranje (uplaćuje se po usmenom odobrenju vize)
 17. pozivno pismo CAF-a ili slične organizacije
 18. propratno pismo AOB/PSB-a ne engleskom/francuskom

Transport, smeštaj, žice i poneka korisna informacija:

Ukoliko idete autom, čini mi se da vam treba samo međunarodna dozvola, a ukoliko se odlučite za autobus, povratna karta Beograd-Chamonix je oko 130 eura.

Za rezervaciju kampa je najbolje da nađete nekog prijatelja koji govori francuski, koji će pozvati telefonom željeni kamp (e-mailovi nisu bas najpouzdaniji), i rezervacija će vam stići faksom za koji sat. Na potvrdi je bitno da stoji vaše ime sa brojem pasoša, kao i period boravka.
Mi smo bili smešteni u kampu «Les Cimes» i toplo ga preporučujem svima koji idu u Chamonix bez auta, zbog blizine dolinske autobuske stanice.
Gde god bili smešteni, plaćate boravišnu taksu (oko 0.20eur/dan) koja vam obezbeđuje propusnicu za prevoz po dolini, a važi i za autobus i i za voz (na relaciji St Gervais - Vallorcine).
Kamp smo plaćali 5 eur/noć, što je cena sa nekim popustom, ali obzirom da ima nekoliko kampova, cene se mogu malo razlikovati.
Kampovi su uglavnom koncentrisani u naseljima van Chamonixa (Les Bossons, Les Houches, Argentiere), mada postoje i 2-3 u Chamonixu. Njihova mana je što su uz auto-put, i nemaju puno hlada.

Zatim, što se tiče hrane, nema preke potrebe za nošenje tone hrane odavde. Postoji nekoliko hipermarketa, gde su cene dosta slične sa naškiiim. Ok, nešto može da bude skuplje, ali nešto može da bude i jeftinije (npr. gde možete da nađete kod nas konzervirani kukuruz za 0.30 eur??? ).
Tako da je moja topla preporuka da ponesete našku hranu koju baš volite da jedete (slanina i sl. ), a sve ostalo može i tamo da se kupi.
Mi smo se toliko uplašili da je tamo sve skupo, da smo nosili hrane za omanju vojsku, a ne za četvoro ljudi... I mnogo toga smo morali da bacimo kada smo kretali kući...šmrc...
Toliko o slanini.

Generalno, najveći trošak u Chamonixu predstavljaju žice i domovi.
Najfrekventija žica Chamonix- Aig.du Midi je 36 eur/povratna, zatim panoramska Aid.du Midi-Helbronner je 54 eur itd.
Cene žičara i zupčastih železnica možete naći na sajtu http://www.compagniedumontblanc.fr/en/pages/forfaits_ete.htm , gde se nalazi i ponuda za multipass koju možda možete da iskoristite ukoliko imate idealne vremenske uslove.

Cene domova zavise od toga da li ih drži CAF/CAI/CAS ili je privatan.
Ukoliko je dom privatan, npr.Cosmiques Hut, ne postoji popust za članove UIAA i noćenje sa doručkom košta oko 30 eur, dok domovi koji su pod okriljem navedenih organizacija uglavnom imaju popost od 50% za članove UIAA, pa tako noćenje u nekom domu može koštati svega 10 eura.
U veoma prometnim domovima je neophodna rezervacija i do nekoliko dana/nedelja ranije (tipa svi domovi koji se nalaze na via normali za Mont Blan), a za ostale uglavnom nije.
Što se tiče kampovanja u brdu, to je već poznato da je zabranjeno, ali imate pravo da bivakujete u brdu.
Mi smo uglavnom koristili to pravo, s tim, što smo se, u pohodu na Aig.du Moine, više izmaltretirali u pristupu sa ogromnim rančevima sa šatorima i sl., a dom bi nas tamo koštao 10 eur (a to nismo znali pre nego što smo krenuli).
Najpametnije je proveriti takve stvari pre uspona!
A opet, bivak na Col du Midi se skroz isplati, ima gomile stvari za penjanje, pa valja izvući šator žicom i provesti tu par dana. Bar, dok ne naiđu ti rendžeri ... ili ti vetar ne oduva šator.

I eto, dođosmo do penjanja...
Pored varijante da pre odlaska proučite smerove na netu, da vas obavestim da možete i u našoj biblioteci naći osvežene vodiče Alpine Cluba(UK, Griffin) za masiv Mont Blana, kao i mini kartu masiva, tako da možete sada stvarno prikupiti dosta informacija pre samog penjanja.
A kad stignete Chamonix, obavezno svratite do Office De La Haute Montagne u samom centru grada, gde ćete od francuskih vodiča dobiti informacije iz prve ruke o uslovima na smerovima (tipa: ne, taj smer se sad ne penje zbog loših uslova usled vrućina, ili da, super je taj smer ja sam ga popeo za 8 sati, detalji su takvi i takvi i sl.).
Pored tih informaciju, na tom mestu postoji i kompletna dokumentacija o svim smerovima, i za koji cent možete dobiti kopije topo-opisa koji vas interesuje, kako ne biste nosili klupski vodič u smer.

I još jedna interesantna stvar za Office.
Možete uplatiti alpinističko osiguranje (3 eur/dan), koje vam pokriva alp. aktivnost na području francuskog dela masiva.
Ovo spominjem, jer koliko sam ja proveravala, a ispravite me ako grešim, NIJEDNO osiguravajuće društvo u našoj zemlji ne pokriva troškove lečenja nastalog usled bavljenja alpinizmom...

Čini mi se da sam izložila sve sitnice koje nekad život znače! Živela Srbija!

Tadeuša košćuška 70, 11000 Beograd , aob@aob.org.rs

© 2012 Alpinistički odsek Beograda