Alpinizam

Alpinistički odsek
"Dr Rastko Stojanović"
Planinarski savez Beograda

Zmaja od Noćaja 9/IV
e-mail: aob@aob.org.rs

Vreće za spavanje

Vreća za spavanje je jedan od osnovnih delova opreme za planinare. često nam je ona parametar da li ćemo se odlučiti za učestvovanje u nekoj turi ili organizovanoj akciji.
Zato o njima treba znati malo više.
Od osnovnih modela vreća koje se prave od jednostavnog preklopljenog ćebeta do vrhunskih ekspedicijskih modela proteklo je dosta vremena, pa ću probati da u kratkim crtama dam osnovne informacije o modelima koji se danas mogu naći kod nas i u inostranstvu.

Trenutno su na tržištu najzastupljenije 2. vrste vreća:
1. Perjane vreće
2. Vreće sa punjenjem od veštačkih materijala

PERJANE VREĆE:

Pri izboru, najvažnije stvari koje treba znati su:
ŠIVENJE (konstrukcija komora), je jedna od najvažnijih stvari za termičku izolaciju. Osnovni model su jednostavno prostepana 2 sloja materijala sa perjem između.
I sami pretpostavljate da efekti izolacije nisu baš naročiti, ali se može relativno lako napraviti čak i u kućnim uslovima.
Drugi model je sistem "paralernih komora" i taj sistem je znatno bolji od predhodnog. Najveći broj "prosečnih" vreća je napravljen na taj način.
Sledeći model je stil "dijagonalnih komora" koji je pokazao još bolje termičke rezultate. Ima i drugih modela, ali su manje u upotrebi.

KVALITET PERJA:

Postoji jednistvena oznaka standardizovana kod većine proizvođača koja označava kvalitet perjanog punjenja. Najčešće su to oznake 70/30 ili 80/20 ili 90/10
Prva cifra označava količinu kvalitetnog paperja sa velikim učinkom izolacije, a druga označava procenat grubljeg perja. vreće sa većim procentom paperija su po pravilu skuplje, i spakuju se na manje dimenzije.

MATERIJAL:

Matirijali koji se koriste za šivenje vreća su najčešće pamuk i sintetičke mešavine u kombinaciji.
U novije vreme (zadnjih 15 godina), su se pojavili i neki novi materijali od kojih je najkarakterističniji proizvod firme "Gorotex".
Oni su prvi savladali tehnologiju proizvodnje materijala na bazi "mikro pora". To je materijal koji s jedne strane propušta vodenu paru (znojenje), a s druge strane ne propušta vodu (atnosferilije). Sistem je jednostavan. Grupacije molekula vode su oko 200 puta veći od molekula vodene pare. Trebalo je sačekati da se proizvede materijal sa mikro porama koje su negde između ovih veličina i evo revolucije u tekstilnoj industriji. Vodena para iz vreće (kondenzacija, što je naročito važno za "bivak vreće"), nesmetano izlazi napolje a spoljna vlaga, npr. u obliku snega ili kiše ne ulazi unutra.
Naravno to je teorija. Praksa kaže da i nabolji "Gorotex" materijali kad-tad ipak propuste, u zavisnosti od starosti, kvaliteta i vremenskih (ne)prilika u kojima se upotrebljvavaju.
Pošto je "Gorotex" zaštićeno ime, pojavili su se slični materijali drugih firmi pod nazivom "Ceplex", "Povertex", "Simpatex"itd, a kome ćete pokloniti poverenje zavisi od vas.

TEMPERATURNI OPSEG vreća se obično iskazuje u nekoliko cifara, npr. 20/+5/-2/-10
Prva i zadnja cifra označavaju gornje i donje temperaturne ekstreme u kojima se vreća može koristiti, a srednje dve cifre označavaju kategoriju "komforno" i "tolerantno".
Ako ste kupili vreću na kojoj piše - 20, (proizvođači načešće forsiraju minimalne temperature upotrebe), nemojte se nadati da će vam na toj temperaturi biti ugodno. Naprotiv, vreća vas samo štiti da se ne smrznete.
Pošto nema zvaničnio prihvaćenih standarda koji regulišu na koji način se određuju temperaturni opsezi upotrebe vreća, većina proizvođača ima svoje načine na koje to određuje, a na vama je da utvrdite da li je to što piše na vreći istina ili prevara.
Neke od većih firmi (npr. "Salewa"), u vreću stave lutku koja simulira čovečije telo. Lutka se zagreje do normalne telesne temperature i onda se kompjuterski mere gubici u određenim uslovima (temperatura, vetar i td).
Pored svega toga postoji još par vrlo važnih faktora koji utiču na to da li će vam u vreći biti prijatno:
- Kvalitet podloge (armafleksa), na kojem ležite
- Psiho - fizičko stanje korisnika vreće (iscrpljenost ili pothlađenost organizma)

TEŽINA:

Naravno nije isto da li vreću nosite u rancu danima ili nedeljama (na ekspedicijama), ili ste nekim prevoznim sredstvom došli na pecanje. U drugom slucaju vam težina i nije najbitniji faktor.

SINTETIČKE VREĆE

Za njih važi vecina navedenih stvari kao i za perjane vreće, sa nekoliko specificnosti. Umesto perja punjenje je sinteticko i to ima svoje prednosti i mane. Od mana, najvažnija je što se te vreće ne mogu spakovati na dimenzije na koje mogu perjane, ali novija generacija sintetickih vreća polako demantuje ovo mišljenje.
Od prednosti, najvažnije je da ove vreće mogu upiti do 80% vlage svoje mase (npr. vreća od 2 kg. može upiti oko 1,6 litara vode), a da i dalje imaju svoju izolacionu sposobnost. Kod perjanih vreća taj procenat je oko 25%.
Tako je krajem 80-tih godina nastala prava jagma za ekspedicijskim modelima sintetickih vreća, jer su radile po sistemu "uđes mokar - izađeš suv".
Za koju vreću se odluciti? Teško je reci, ali cini mi se da vreme ipak radi u korist sintetickih modela, narocito ako se uzme u obzir da su oko 20 do 30 % jeftinije od perjanih.

PAKOVANJE i SKLADIŠTENJE:

Perjane vreće kada nisu u upotrebi treba držati otvorene u visecem položaju (na vesalici u ormaru), kako bi ostala što duže u "raširenom" stanju. Kada je pakujete nemojte je "rolati" uvek istim postupkom jer se tako perje brže ispresuje, vec je gurajte u vrećicu uvek na drugi način i bez reda.
Što se tiče sintetičkih vreća, sa njima možete kako hoćete.

PRANJE I ODRŽAVANJE:

Pranje perjanih vreća je vrlo pipava stvar. Ako je jednostavno stavite u veš mašinu, deterdžent će izvući svu masnoću iz perja i ono će izgubiti svoju elastičnost i dobar deo termičkih sposobnosti. Takve vreće sa lakoćom kasnije upijaju vlagu iz okoline.
U novije vreme su se pojavile neke vrste "neutralnih" šampona za pranje perjanih stvari i to uglovnom ručno, bez previše insistiranja.
Ja lično svoju perjanu vreću izbegavam da perem na taj način, već povremeno sa blagim rastvorima i mekom krpom skidam od prljavštine što se skinuti da.

Tadeuša košćuška 70, 11000 Beograd , aob@aob.org.rs

© 2012 Alpinistički odsek Beograda