Alpinizam

Alpinistički odsek
"Dr Rastko Stojanović"
Planinarski savez Beograda

Zmaja od Noćaja 9/IV
e-mail: aob@aob.org.rs

Kuća za maštanje

» planovi za budućnost...

Tsaranoro

Na jugo - istočnoj obali Madagaskara, četvrtog najvećeg ostrva na svetu, prostire se jedna od najlepših stena naše planete - Tsaranoro group. Kao prekretnicu između dve izuzetno teške stene, odabrali smo je za zimski vremenski period između 2007. i 2008. godine, kada je, zbog klimatskih uslova, najprijatnije boraviti u tom regionu.

Troll Wall

Troll Wall se nalazi u Romsdal dolini na severo – zapadu Norveške. U neposrednoj blizini turističkog gradića Andalsnes, predstavlja pravog džina među bigwall stenama. Crni, stenoviti bedemi, visine 1300m, nisu često posećivano mesto.
Planirano vreme za ovu ekspediciju je letnji period 2008. godine.

Hand of Fatima

U centru pustinjske Afričke države Mali, nalazi se skup od pet stenovitih tornjeva, popularno nazvanih Hand of Fatima, zbog svog izgleda koji podseća na poznatu istoimenu amajliju, po Zahra Fatimi, ćerci velikog islamskog proroka Muhameda.
Zbog pustinjske klime koja vlada u ovim predelima, odabrani period za penjanje je zima između 2008. i 2009. godine.

El Capiten

Verovatno najpopularnije penjalište u svetu, na krajnjem zapadu Sjedinjenih Američkih Država, u srcu Josemitske doline, jedne od najlepših svetskih dolina, nalazi se grandiozni El Capiten, stena visoka 1200 m. Zbog svoje lepote i pristupnosti predstavlja najveći centar bigwall penjanja.
Vreme ekspedicije: jesen 2009.

Patagonia

Ako bi čovek poželeo da nađe najteže mesto na svetu za izvođenje alpinističkih uspona, onda bi to zasigurno bila Patagonia. Nalazi se u Južnoj Americi, istočno od Anda i južno od reka Neuken i Kolorado i obuhvata dve države: Čile i Argentinu. Usled specifične i nestabilne klime koja ovde vlada i teško penjivih vrhova, Patagonia predstavlja pravi izazov.
Vreme: zimski period između 2009 i 2010 godine.

Tri problema Alpa

Još od nastanka planinarenja, u Evropi, u Alpima, kolevci alpinizma, postoje tri stene, koje su zbog svoje težine predstavljale izazov i najvećim svetskim imenima ovog sporta. To su severne stene Matterhorn-a, Grand Jorasses-a i Eiger-a. Do sada smo već posećivali ove vrhove, a sada je došao i trenutak da im priđemo na jedan potpuno novi način...
Predviđeni vremenski period za ovu ekspediciju je leto 2010. godine.

Great Trango Tower

Najveći, najteži, često nedostižan, u udaljenom Pakistanu, sa nadmorskom visinom od 7000 metara, nalazi se najveći izazov današnjeg alpinizma, Great Trango Tower. Okružen je nekolicinom vrhova čija je visina preko 8000 mnv. ali je i pored toga najmarkantnija tačka planinaskog masiva Karakorum. Naš tim koji bude izveo uspon, definitivno će naći mesto među najvećom elitom svetskog alpinizma.
Planirano vreme za ovu ekspediciju je letnji period 2011. godine.

Penji po svojoj volji ali zapamti da hrabrost i snaga ne znače ništa bez mudrosti i da trenutna nesmotrenost može da uništi sreću života. Ne radi ništa brzopleto... dobro razmisli o svakom sledećem potezu... i od početka razmišljaj kakav bi mogao da bude kraj...
Edward Whypmer

Tadeuša košćuška 70, 11000 Beograd , aob@aob.org.rs

© 2012 Alpinistički odsek Beograda