Alpinizam

Alpinistički odsek
"Dr Rastko Stojanović"
Planinarski savez Beograda

Zmaja od Noćaja 9/IV
e-mail: aob@aob.org.rs

Golubac

Golubacko penjaliste se nalazi u podnozju kula Golubacke tvrdajave i u njenoj neposrednoj blizini. Ovo mesto je poznato siroj javnosti jer je locirano duz “Djerdapske magistrale” i na samom je ulazu u “Djerdapsku klisuru” (“Iron Gate”). Osnovne prednosti ovog novog penjalista su: lepa i atraktivna konfiguracija terena, izvrsni uslovi za kampovanje, blizina civilizacije (Golubac je na par km. od penjalista), pristupacnost, prelep ambijent i turisticka ponuda (“Srebrno jezero” VG) ovog dela Branicevskog regiona.

stena/smerovi...

Do sada smo opremili samo pet smerova i nekoliko varijanti. Ovih nekoliko smerova su tezina IV do VI i dugi su 60 do 75 metara a postoji i nekoliko zapocetih projekata. Stena na kojoj tek treba da se radi visoka je oko 100 metara tako da pruza i mogucnost za duze smerove. Sve u svemu ovo penjaliste nudi lep potencijal za one koji zele novi izazov i spremni su da daju svoj doprinos u njegovoj popularizaciji i razvoju.

kada penjati...

Penjanje je moguce preko cele godine. Na penjalistu su zastupljene tri orijentacije; istocna zapadna i severna, tako da je i po najvecim vrucinama moguce naci smerove koji su u hladu. Za penjanje prilikom padavina mogu se penjati sportski smerovi u prokopima i prirodnim previsima.

kako stići...

U Golubac se moze doci nekim od autobusa koji voze na relaciji Beograd-D. Milanovac-Kladovo. Golubac je od Beograda udaljen oko 120 km. Od iskljucenja sa auto puta (Pozarevac) ima jos sezdesetak km. putem: Pozarevacka petlja, skretanje na put za Vel. Gradiste obilaznicom oko Pozarevca, Beranje, Srednjevo, Branicevo, Golubac, tvrdjava.

spavanje...

Pred ulazom u tvrdjavu a na samoj obali Dunava se nalazi ravna i prostrana livada, osencena krosnjama drveca koje raste duz puta i obale. Preko puta, pored zapadnih vrata tvrdjave nalazi se spomen cesma Zavisi Crnom sa lepom pitkom vodom. U slucaju loseg vremena 6-7 satora se moze postaviti u prokopu (tunelu pod tvrdjavom) i jednim velikim previsom nedaleko od puta.

vodiči/kontakt...

Za opise smeri i sve sto bi vas jos moglo zanimati a sto je vezano za ovo penjaliste uvek se mozete obratiti Gagi i Veci iz Kamijeva.

  • email: spirito@profypc.net
  • msn: gaga-i-veca@hotmail.com
  • fix. tel. 012/67-227
  • mob. 063/305-389

Tadeuša košćuška 70, 11000 Beograd , aob@aob.org.rs

© 2012 Alpinistički odsek Beograda