Alpinizam

Alpinistički odsek
"Dr Rastko Stojanović"
Planinarski savez Beograda

Zmaja od Noćaja 9/IV
e-mail: aob@aob.org.rs

Vodopad na Divčibarima

Vodopad Skakalo na reci Manastirici, u blizini Divčibara, je najposećenije zimsko vežbalište beogradskih alpinista.

kako stići...

Nalazi se na oko 100km od Beograda, putem Beograd-Lajkovac-Mionica-Divčibare. Posle skretanja desno na semaforu u Mionici ima još oko 20km do česme koja se nalazi sa leve strane uz put. Pored česme je parking koji je pogodan za ostavljanje kola. Ispod parkinga se nalaze radničke barake od kojih se kroz šumu posle 10 min stiže do vodopada. Ne preporučujemo Vam da prvi put idete bez nekoga ko je već bio, jer ne postoji staza niti markiran put, tako da možete lako da se izgubite a da vodopad ni ne vidite.

led/smerovi...

Penjanje je vrlo zanimljivo i ukoliko je hladna zima, možete naići na raznovrsne oblike leda, koji su kako za prve ledne korake, tako i za ozbiljan trening i više nego interesantni. Visina vodopada je 30m a ocena varira između WI 3 i WI 4.

spavanje...

Smeštaj: Ukoliko želite da idete na više od jednog dana preporučujemo Vam nekoliko opcija za prenoćište:

  • Šator, koji je moguće postaviti pored baraki.
  • Barake, koje su sasvim ok za spavanje ukoliko nema radnika i naravno ako su otvorene.
  • Šumarska kuća, koja je malo luksuzniji vid smeštaja i nalazi na samom ulazu u Divčibare, sa desne strane, 1 km posle benziske pumpe, odmah pre hotela „Divčibare“. Kuća ima 18 ležajeva raspoređenih u 5 soba. Kupatilo je zajedničko sa toplom vodom i tuš kabinom. U prizemlju postoji opremljena kuhinja, trpezarija, televizor i što je najvažnije peć, koju izuzetno ljubazni domaćini Vesa i Verica stalno lože, što je jako dobro zbog sušenja stvari. Cena prenoćišta je 350 din. a rezervacije možete dobiti na telefon 014/277-282 ili 064/8563-813 (Vesa)

Tadeuša košćuška 70, 11000 Beograd , aob@aob.org.rs

© 2012 Alpinistički odsek Beograda