Alpinizam

Alpinistički odsek
"Dr Rastko Stojanović"
Planinarski savez Beograda

Zmaja od Noćaja 9/IV
e-mail: aob@aob.org.rs

Beograd

Beogradsko penjalište možda se ne ističe svojom veličinom ali svakako zauzima bitno mesto u istoriji Srpskog penjanja. Od momenta osnivanja prvog Alpinističkog kluba 1950 u Beogradu pa do današnjih dana, generacije beogradskih penjača sticala su svoja prva iskustva na ovim stenama. Prvo mesto na Košutjnaku odakle je sve počelo jeste vežbalište br.1 ili samo V1, koje je pružalo i pruža odlične uslove za razvoj tehnike nogu, previsne tehnike i tehničkog penjanja. Deceniju kasnije penjanje se proširilo i na vežbalište br.2 (V2) gde su ozbiljniji i teži previsi dobili prve ocene. Ubrzo posle V2 stvoreno je i V3 na stenama zatvorenog kamenoloma Straževica u Rakovici ali je zbog lošeg kvaliteta zapostavljeno i zaboravljeno, tako je svoje ime ustupilo novom V3 na letnjoj pozornici u Topčideru koje počinje sa razvojem sredinom 80' i danas predstavlja najpopularnije mesto u Beogradu.

stena/smerovi...

Beogradske stene su krečnjačkog tipa i većina (V1 i V3) predstavlja morski kredni-krečni sprud Panonskoga mora i kao takve su zaštićene zakonom. V2 je nastao radom kamenoloma i stena je nešto mekša i trošnija, zato ih moramo čuvati kako bi ostale i budućim generacijama. Smerova ukupno ima 35+1 ali od toga samo 11 svojim odnosom visine i težine možemo smatrati pravim, dok ostali predstavljaju dobar prostor za trening i zabavu. Njihova visina je od 6 - 16m i težina od II - IX+. U toku 2005 povodom 55 godina od osnivanja Alpinističkog odseka dr Rastko Stojanović - Beograd članovi odseka uz pomoć prijatelja iz drugih beogradskih klubova reboltovali su većinu smerova, izuzetak su Poletarac, Posle 2000 i 3000-te kao i Dečiji, tako da su postali ponovo bezbedni za penjanje.

kada penjati...

Tokom cele godine osim izuzetno hladnih zimskih dana. V2 zbog previsa koji ga nadkriva omogućava penjanja i za vreme padavina.

preporučujemo...

Pet najlepših za penjanje u Bg.:

  1. Blokada ( VII-, 15m) fina ploča sa finalnim previsom.
  2. Enigma (VII+, 16m) isto kao Blokada samo ozbiljnije.
  3. Poletarac (VIII+/IX-, 11m) prava stvar za ljubitelje pukotina.
  4. Tehnika (VII, 7m) kratko, slatko i previsno.
  5. Ploča V1 (V+, 6m) najbolje mesto da se isproba prvi par penjačica.

kako stići...

Sva vežbališta se nalaze na Košutnjaku i do njih je lako doći kolima, biciklom ili tramvajem br.3.

  • V1 se nalazi ispod spomenika gde je ubijen knez Mihajlo Obrenović.
  • V2 na kraju makadamskog puta koji se nalazi sa druge strane pruge naspram železničke stanice Topčider.
  • V3 na letnjoj pozornici u Topčideru.

vodiči...

Vodič sa skicom smerova mozete pronaći ovde, a spisak smerova sa ocenama, visinom i kratkim istorijatom u excel formatu možete pogledati ovde.

Tadeuša košćuška 70, 11000 Beograd , aob@aob.org.rs

© 2012 Alpinistički odsek Beograda